Парен локомотив от отдавна извадената от експлоатация серия  16.27, възстановен

...
 Парен локомотив от отдавна извадената от експлоатация серия  16.27, възстановен
Коментари Харесай

Локомотив от Втората световна война разхожда туристи из България

 Парен локомотив от от дълго време извадената от употреба серия  16.27, възобновен преди 3 години в хранилище Горно Оряховица с прикачена към него 72-тонна цистерна за вода и 4 пътнически вагона обикаля от няколко дни България. Машината, която „ гълта “ близо 3 т висококачествени въглища на 100 км преход се кара от Алберт Иванов и сътрудниците му Йордан Тошев и Младен Кутев, които возят петдесетина  фенове на старите локомотиви от Германия. Маршрутът им потегля от Нюрнберг /Германия/, минава през Виена,Будапеща,  Белград и Ниш, като на наша територия са включени гари по линиите от София до Велико Търново през Стара Загора, Пловдив, Карлово и Пирдоп. Композицията е тръгнала на 10 февруари от Германия и пътешествието  трябва да завърши на 17-и т.м.
Сред пасажерите има даже жители на Австралия, научи кореспондент на вестника, които са си запазили места преди повече от година.Някои от пасажерите са някогашни чиновници на транспортни компании в родните си страни, има и машинисти, които са завършили трудовия си стаж на тъкмо подобен локомотив.

33 локомотива от серия 16,27 са били закупени за потребностите на БДЖ през далечната 1952 година, те са били част от 859 създадени за потребностите на Германия през Втората международна война. Доставени са били от склад във Виена дружно с аварийни елементи за тях.

Според експертите оттози вид в Европа има непокътната единствено една машина - в Люксембург. Мощността на локомотива е 1 800 к.с., а дължината му с тендера - 23 м. Максималното му тегло е 156 т., в това число 30 куб. м. вода и 10 т. въглища. Локомотивът, който спря в Стара Загора, с цел да могат туристите да прегледат непокътнатата там машина, създадена в Хановер през 1922 година е бил употребен до 1975 година, след което е бил причислен в запаса.

Виж всички публикации от Христо Христов-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР